2013. április 18., csütörtök

Minek nevezzelek?


GONDOLATOK MÁSOKTÓL (forrás: internet)

"Csikó, Zselyke, Árven, Ellák, Vid - furcsa nevek, és egyre nagyobb a divatjuk. 
Mostanában az Erzsébet, Katalin, János és István egyre ritkább. Rövidesen ezek fognak különlegesnek számítani.

Svédországban vagy az Egyesült Államokban például bevett gyakorlat, hogy két név összevonásából alkotnak újat a szülők, de nyugodtan választhatnak bármilyen idegen nevet is a gyerkőcnek. 
Pl.: Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, melyet természetesen azonnal kizártak a lehetőségek sorából. 
Seven (Hét), a Poppy Honey (Mák Méz), a Daisy Boo (Százszorszép Hess), a Petal Blossom Rainbow (Rügyező Szivárvány Szirom), illetve a Buddy Bear (Medve Haver) fiúnév. 
Franciaországban sem utasítottak el a hatóságok olyan keresztnevet, mint az ördögi hangzású Daemon (Démon), valamint kérvényt nyújtottak be egy ikerpár Violance (Erőszak) és Abris de bus 16 (a 16-os buszmegálló bódéja) elnevezésére. 
Olaszországban a pápa arra kérte a hívőket, hogy lehetőleg ne gyümölcsök és földrajzi helyek után nevezzék el gyermekeiket. Itt is nagy a névalkotói szabadság, de Robinson híres szolgája után a Péntek név mégsem ment át a rostán.


Magyarországon a legújabb, Ladó János-Bíró Ágnes-féle bővített Magyar utónévkönyv alapján 2700 név közül választhatunk. Ezek között igazán mindenki találhat kedvére valót.
A nagyszülők eleinte kimondani se tudják a jövendőbeli kis unoka nevét. A védőnő és az óvó néni már higgadtabban fogadja a hírt. Jó néhány éve megszokhatták a különleges nevek divatját.  
- Nem csoda, hogy egyre több a különleges név, hiszen az egyéniségek korát éljük - magyarázza Nagy Brigitta pszichológus. - A különleges név választása kifejezi a vágyat, hogy hordozója is különleges, egyedi legyen. Nagyon régi a hit, hogy a név sorsmintát, védelmet és értékek örökítését is jelenti. Régen ezért kapták az újszülöttek a nagyszülők, szülők, bibliai alakok nevét. Ma pedig ezért olyan népszerűek a híres színészek, szappanoperasztárok és énekesek nevei.
Adható például Marcselló, Dzsesszika, Vanessza, Leonárdó, Eduárdó, Frederíkó, Nenszi, Dzsindzser, de ezek a nevek a magyar helyesírással már nem azt a funkciót töltik be, amit a szülők szerettek volna - állítja dr. Raátz Judit nyelvész. - Nem támogatjuk azokat a neveket, amelyek más kultúrkörben férfi és női nevek is lehetnek, mint a Zoel, az Éden, a Xinxin, a Raja és a Lior, mert akkor női vagy férfinévként jegyezzük-e be őket, ki legyen előnyben? Az idegen eredetű családneveket is elvetjük, mint a Barrera, a Zidane, a Pákiát és Vidonka, de a túl köznévi eredetű neveket is, mint a Napfi, a Szivárvány, a Kopasz, a Betyár, a Masni, a Lencsi vagy a Büvellő. Igyekszünk ellenállni a mesefigurákat, mesehősöket jelölő neveknek: Vackor, Babóca, Bogyó, Momó, illetve a túlságosan becéző névalakoknak, főleg a fiúneveknél: Pöntyi, Babszi, Lencse, Gitka, Matyi, Bencze, Laczkó, Misi, Dani - tájékoztat az Akadémia tudományos munkatársa. 

Mi is folytathatnánk az elutasított nevek listáját a Kárlósz, a Marco, az Angelo, a Dömper, valamint a Radiátor, a Teddy, a Picasso vagy a Xenox nevekkel. A kislányneveknél nem engedélyezték a Pimpinella, a Kerkyra, a Vitéka és a Marida nem mindennapi hangzású neveket sem. Merthogy ezek a kérvények is beérkeztek az anyakönyvi hivatalba. 

Az egyik névadási irányzat az egészen különlegeset keresi - olyan név legyen, amely még soha senkinek nem jutott eszébe. Amelyről senkinek nem jut eszébe egy másik ember, nincs mögötte se jó, se rossz képzettársítás. A gyerek fogja majd megtölteni a nevet jelentéssel. Ez a törekvés néha igencsak szélsőséges ötleteket szül. 
A Magyar Tudományos Akadémia munkatársai órákon át tudnak mesélni a bolondos, ám elutasított nevekről. A férfiról, aki Kazettának akarta hívni gyerekét, mert a család vezetékneve Polimer volt. 
Vagy arról, aki a Talán nevet kérvényezte, és indokul világnézeti válságát hozta fel. 
De elutasították azt a családot is, amely Északnak akarta nevezni elsőszülöttjét, ugyanis négy gyereket terveztek, és milyen jól hangzik majd, ha reggelente felkiáltanak, hogy "Égtájak, asztalhoz!"Vicces vagy komoly név? 
A keresztnevek választásában léteznek korlátok, de ízlésbeli ficamodás ellen semmilyen törvény nem képes megvédeni a gyereket. Zöld Pálma, Száraz Virág, Bokor Málna, Karácsonyi Ajándék, Boros Tea, Vörös Hajnal, Cserép Virág, Plugor Magor, Erdei Pintyőke, Vad Farkas, Földi Eper, Végh Béla, Mikorka Kálmán - ma is létező, teljesen szabályos, szabadon választható névösszeállítások. 
Senki nem ajánlaná egyiket sem, megtiltani mégsem lehet a hasonló névadásokat. Csúfolódástól védő hivatal felállítására ugyanis nincs remény...
- Igen furcsa nevekkel is lehetnek boldogok az emberek - nyugtatja meg az aggódó szülőket Nagy Brigitta pszichológus. - A gyerekek általában nem érzik extrának sem a saját nevüket, sem az ismerőseikét. Számukra ez természetes, és megszokott, sőt felnőve inkább büszkék annak egyediségére. Ráadásul nem kell ahhoz különleges név, hogy viselője elégedetlen legyen vele. A saját név, az extrém esetektől eltekintve, inkább a családdal kapcsolatos gondokat jelzi. 

Néhány szabály 
Vannak szabályok, amelyeket jó betartani. Nem árt például, ha elképzeljük a gyereket ötvenévesen is, hogy vajon kimondhatja-e a nevét akkor is anélkül, hogy kinevetnék, vagy túl gyerekesnek tartanák. (Például a becézett formában anyakönyvezett, -ka képzőre végződő nevek). Nem hangzik jól, ha a vezetéknév utolsó betűjével kezdődik a keresztnév, mert nehéz kimondani (Kovács Csilla), ha ugyanazok a magánhangzók találhatók benne (Bödör Ödön), vagy éppen ugyanaz a két név (Gábor Gábor).
Régen, az egyelemű nevek korában még szoros kapcsolat volt a név és viselője között; a kereszténység felvételével, majd a kételemű nevek elterjedésével azonban ez a kapcsolat fokozatosan elhomályosult. A szülők választását manapság a jelentés befolyásolja legkevésbé - mondja Raátz Judit. Az internetes csevegőfórumokat is böngésző kutató szerint egyértelmű, hogy leginkább a hangzás és a becézhetőség befolyásolja a döntést. 
További szempont, hogy a családban, sőt lehetőleg az ismeretségi körben se viselje senki az adott nevet. 
A naptár ugyanakkor mindig is hatással volt a névválasztásra, de a névadó szent helyett a leendő szülők ma jobbára arra figyelnek, hogy a névnap lehetőleg ne essen egybe a születésnappal vagy a karácsonnyal.
A nyelvészek, pszichológusok szerint a névválasztásnál mindig tartsuk szem előtt, hogy gyermekünk nevét egy életre adjuk. A sorozathősök, sztárok nevei idővel elévülnek, később akár viccesnek, bántónak tűnhetnek. Szakemberek azt javasolják, hogy a szülő névválasztáskor képzelje el gyermekét felnőttként is, s ne tegye ki szeme fényét a csúfolódásnak. "



GONDOLATOK TŐLEM...


Az én 2 fiam neve is ritka, bár régi!
Az volt a szempont, h bibliai legyen, és jó jelentése legyen...
Ruben= ime fiú, nézzétek fiú!
Timóteus= Istent dicsőítő 
...a hangzása tetszen (legalábbis nekünk...)
Becézni a Rubent nem szoktuk, de a bölcsiben Rubenszió volt, az oviban meg Rubi.. nem igazán tetszett egyik se...
Timóteust viszont becézzük: Timó, Timon, Timoti 
Ruben 2. névnek megkapta az apjáét: Zoltán, de Timónak nincs 2. neve... (úgy gondoltam elég lesz neki majd emiatt magyarázkodni...)
Egyszer 1 idős bácsi megkérdezte a kicsi nevét, és kiakadt, h milyen furcsa nevet adtunk, mint sokan manapság... de mondtam neki, h bizony régi ez, hiszen bibliai... és nem tudta, h hol... adtam neki néhány instrukciót, és megígérte, h utána olvas... :)

A lányok neve csak a hangzás miatt lett az ami lett... 
Bár Edit miattam lett Edit, jelentése: vagyon + harc.
Kitti nevét a kis listámból az apja választotta ki, jelentése: tiszta. 
Klaudia nevét a Dia becézés miatt választottuk, de a Diána nem tetszett... jelentése: Klaudiusz nemzettségéből való nő. 
Fruzsina egy régi barátnőm kislánya után kapta a nevét, jelentése: vidám.
Vivien nevét az apja választotta, az utolsó előtti pillanatokban, jelentése: élő, eleven. Amúgy Zoé lett volna (jelentése: örök élet, érdekes, h mindkét név az élettel függ össze...) 
a 3 kisebb lányomnak van 2. neve is, főként tradíció miatt, a nagymamák neve: Erzsébet és Anna, és az én 2. nevem: Olga... Ezek jelentése se rossz... :)

A szabályokat tekintve mi is belestünk az összecsengős hibába, de most már ez van... :)

Anno volt olyan ötletem, hasonló csengésű neveik legyenek a gyerekeimnek: Edit (ez adott volt...), Ivett, Odett, Anett, Zsanett... de akkor még nem tudtam, h 5 lányom lesz, pedig milyen poén lett volna! :) , bár amikor a lányoknak ezt elmeséltem, azt mondták, h nagyon utálnák..., jobb, h nem így lett! :P
Bár a fiúknál nehéz lett volna folytatni a sort...

Nekem még tetszik az is, ha a vezeték név is meg a keresztnév is ugyanazzal a betűvel kezdődik, de mindegyik gyereknél! Van ismerősöm, aki mind az 5 gyerekének így adta a nevét, a monogramja mindnek D.D. 
De nem biztos, h találtam volna 7 N betűs nevet, ami tetszett volna... 
Bár lehet, h mégis:  Ninetta, Noémi, Nadin, Naomi, Nikolett, Nándor, Norbert... ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése